Händel midi fájlok betanuláshoz

Szólamokra lebontott fájlok

Újabb kincsre leltem az Interneten: nem csak én gondoltam arra, hogy a MIDI fájlok alkalmasak a kórustételek betanítására! Szólamonként kiemelt fájlokat is készített a szerző, Dan L. Viens (az e-mailcíme nem működik). A számunkra érdekes tételeket külön kigyűjtöttem: szoprán, alt, tenor, basszus szólamokra. Figyelem! A tételek számozása más, mint a mi kottánkban:

A mi számozásunk 3 6 9 12 15 19 20 39 42 44 51, 52
A neten így számozzák 4 7 9 12 17 21 22 41 44 46 53

A fenti változatok különlegessége, hogy nem szükséges hozzájuk semmilyen speciális program, hiszen a szólamok már a forrásban ki vannak emelve. Jellemzőjük továbbá az, hogy a szerző számos hibát kijavított, és a tempó is megfelelő.

Oldalam korábbi tartalma

Összegyűjtöttem a budaörsi össznépi Händel: Messiás-énekléskor előadandó műrészleteket, hogy vérmérsékletednek és rendelkezésre álló idődnek megfelelően otthon önállóan gyakorolhass. Az összeállítás tartalmazza magukat a midi fájlokat, és egy szövegmellékletet, hogy melyik fájl melyik kottabeli tételhez tartozik.

A midi fájlokat lejátszhatod kedvenc midilejátszóddal, vagy pedig a vanBasco's Karaoke Player-rel, ami egyébként karaoke fájlokat is lejátszik. Emeld ki szólóhangszernek a saját szólamodat, és így könnyen megtanulhatod (a többi szólam halkan, a háttérben szól majd). Ez utóbbi program esetében ez így néz ki:
A midilejátszó hangszer-ablaka

A lejátszás sebességét illetően a tanulást kezdd például 69%-on, az eredeti tempó egy kicsit gyors hozzá. (Vigyázat! Az egyik tételben 2-3 hang különbözik a kottabelitől, de nem ez a jellemző, illetve ez is könnyen észrevehető. Sajnos most nem jut eszembe, hogy hol, de biztos fel fog tűnni akkor is, ha nem vagy kottaolvasó!)

A fájlokat egyébként erről a Händelnek szentelt oldalról töltöttem le.